Как да се справим със счупения ключ? | Шерлок Груп БГ - спешен ключар и автоключар

Как да се справим със счупения ключ?

Автоключарски услуги от Шерлог Груб

На всеки от нас може да се случи ситуация, в която ключът да се счупи в бравата, което може да доведе до огромни проблеми в нашето ежедневие. Разбира се, можете да се предпазите от това като поглеждате от време на време ключа си за леко деформиране и изобщо да го поставяте и завъртате по-леко в ключалката, тъй като рязкото извършване на тези действие без съмнение рано или късно ще доведе до неприятния момент. И все пак дори и да сте внимателни и ви се случи такова нещо, не е необходимо веднага да викате ключар – опитайте първо сами да се справите с проблема.

Ако много здраво е заседнала счупената част от ключа, можете да намажете ключалката с масло и да се опитате да раздвижите елемента в нея.  Все пак, преди да предприемете това, погледнете каква част е счупена. Ако е половината, можете просто да върнете ключа обратно и така да го извадите изцяло. Твърде вероятно е от бързане да не сте вкарали целия ключ, преди да го завъртите и така да ви се е счупил само върхът.  В такъв случай вземете отвертка и се опитайте да издърпате остатъка навън.

В подобна ситуация изключително много помага използването на фреза или трион. Внимателно прокарайте инструмента в ключалката, но острите зъбчета да останат навън и с бавни плавни движения закачете и провлачете остатъка от ключа. Ако тази процедура ви се струва твърде сложна, използвайте клещи за целта, като направите действията, които описахме.

Всички тези съвети се отнасят за случаите, когато сте вкъщи и имате инструменти под ръка. Но ако сте от външната страна на вратата, първото нещо, което трябва да предприемете е да определите каква част от ключа се е счупила. При счупен ключ наполовина единственият начин е да се обадите на специалист, който да извади ключа.

В случай, че повече от половината ключ е останал в ключалката, помолете някой да ви услужи с отвертка или използвайте някакъв вид плоскост. По този начин ще можете сами да си отворите и да си вземете необходими инструменти от вкъщи.

Ако въпреки всички тези съвети не успеете сами да се справите със ситуация на счупен ключ, може да се обърнете към професионалните ключари от Шерлок Груп БГ. Фирмата разполага с аварийни екипи за отключване на брави на жилища и автомобили за почти всички квартали в София.

Обадете ни се